Vanaf het album "We're An American Band" in 1973 maakte Craig Frost permanent deel uit van de groep. "Shinin'On" (1974) met het 3D brilletje op de hoes was waarschijnlijk Grand Funk's grootste succes op de Zweedse markt. "All The Girls In The World Beware" (1974) was hun laatste gouden elpee. Het nummer "Somekind of Wonderful" van deze plaat werd een nieuwe grote hit. Eén van de body-builder lichamen op de hoes was die van Arnold Schwarzenegger.
Hun tweede live elpee "Caught In The Act" kwam uit in 1975. "Born To Die" is nooit goud geworden. De stijl van dit album was weer anders dan die van de voorgaande. De laatste plaat van de gouden tijden was "Good Singin' Good Playin'" (1976). Geproduceerd door Frank Zappa, maar doorbreken deed het niet. Grand Funk ging in hetzelfde jaar uit elkaar.
Na de ontbinding 1976 vormde Mark Farner de "Mark Farner Band". De andere bandleden gingen door onder de naam "Flint". Mark Farner's liefde voor God kwam tot uiting in zijn songteksten. In 1981 maakte Grand Funk een comeback als trio met een vervanging op de bas gitaar. Ze brachten twee platen uit, "Grand Funk Lives" en "What's Funk". "Queen Bee" de single van "Grand Funk Lives", sound-track van de film "Heavy Metal" werd goud. Desondanks stopte de band in 1983 met hun activiteiten. In 1996 is Grand Funk Railroad herenigt in de originele trio bezetting, Mark, Don & Mel. Ze zijn weer groots terug en gaan uitgebreid op tournee door de USA. In 1997 brengen ze hun derde live album uit getiteld "Bosnia".